
Een belangrijke stap naar inclusief winkelen in België
Dit is een primeur in België, zeker in Europa, en misschien zelfs wereldwijd. Afgelopen mei lanceerde Carrefour Belgiësamen met Eqla en Seedgrowth een proefproject om winkelen toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking. In het kader van dit project, NaviLens genaamd, werd een solidariteitsronde georganiseerd in de winkel van Oudergem. Tijdens de officiële overhandiging van de cheque voor deze actie aan de vereniging Eqla, had ik de gelegenheid om kennis te maken met het concept.
Een proefproject is altijd interessant om te analyseren, vooral als het tot doel heeft de toegankelijkheid voor iedereen te vergemakkelijken. Maar bovenal kon ik meer over de feedback uit het veld leren en met eigen ogen zien welke vooruitgang werd geboekt.
Een samenwerking tussen Carrefour, Eqla en Seedgrowth
Voor wie Eqla niet kent: het is een Belgische vereniging die sinds 1922 werkt met en voor mensen met een visuele beperking. Haar doel is om de sociale en professionele inclusie en onafhankelijkheid van blinde en slechtziende mensen te vergemakkelijken, vanaf jonge leeftijd en in elke fase van hun leven.
Seedgrowth is de groep die de NaviLens en Virtuoz systemen vertegenwoordigt die sinds enkele maanden geïnstalleerd zijn in de Hypermarkt van Oudergem.
De rol van Eqla bij het opzetten van dit project was om niet alleen de gebruikers te ondersteunen, maar ook het winkelpersoneel. Deze laatsten werden opgeleid in het gebruik van de systemen.
Zelfstandigheid wordt gefaciliteerd
Maar waar gaat het nu echt om? Allereerst gaf Geoffroy Gerdorff, Managing Director van Carrefour België, ons een heel duidelijke definitie: “Het is een eenvoudige manier om inclusie echt te bevorderen, ondersteuning te bieden en ervoor te zorgen dat mensen met een visuele beperking zich onafhankelijk voelen wanneer ze op bezoek komen”. Volgens de heer Gersdorff vergemakkelijkt het project niet alleen de toegang voor klanten met visuele problemen, maar past het ook in het inclusieprogramma van de Groep. Op deze manier vereenvoudigt Carrefour ook de toegang voor werknemers met een handicap, zodat ze zich kunnen integreren in de winkel en zelfs kunnen communiceren met klanten.
Virtuoz
Dit is een systeem dat gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken is. Bij de ingang van de winkel ligt een voelbare kaart. Gebruikers kunnen hun koptelefoon opzetten en zones op de kaart aanraken die hoorbaar worden uitgelegd. Dit geeft een algemeen idee van de ruimte in de winkel en de verschillende zones die er zijn.
NaviLens
Via een mobiele applicatie kunnen gebruikers QR-codes scannen en nauwkeurige informatie krijgen over de locatie van categorieën, en aanwijzingen krijgen om schappen en producten te vinden dankzij de gesproken instructies van het systeem. De QR-codes zijn overal in de winkel geplaatst, die nauwkeurig in kaart is gebracht, en natuurlijk op de verschillende schappen. Deze codes kunnen gemakkelijk gedetecteerd worden door de applicatie tot op 20 meter afstand.
Er worden ook lijnen getrokken op de vloer, zodat slechtzienden de kaart of aanwijzingen kunnen volgen terwijl ze zoeken.
Zodra het product is gevonden, kan de gebruiker hoorbare informatie ontvangen over het product in kwestie, zoals de prijs uiteraard, maar ook de samenstelling van de ingrediënten en allergenen.
Een werk in uitvoering
Wat ik interessant vind aan het concept is dat de applicatie erg praktisch en gebruiksvriendelijk is. Bovendien kunnen wijzigingen aan schappen of producten gemakkelijk worden bijgewerkt als dat nodig is.
Bovendien is het systeem interessant voor iedereen. Stel je voor dat je in een onbekende winkel aankomt en met dit type tool kun je gemakkelijk je weg vinden, dankzij een eenvoudiger systeem dan andere intelligente caddy- of GPS-systemen, waarvan vele hun waarde nog moeten bewijzen.
En ik moet ook vermelden dat het systeem in meerdere talen functioneert. De tool is afgestemd op de taal van je telefoon, niet alleen op de drie Belgische landstalen.
Natuurlijk is er nog werk aan de winkel voordat deze oplossing naar elk verkooppunt uitgerold wordt. Ten eerste zijn niet alle referenties opgenomen in het NaviLens-systeem. Het verrijken van de productdatabase en synchroniseren met het hele Carrefour-assortiment moet nog verder evolueren.
De integratie van QR-codes op alle verpakkingen in samenwerking met leveranciers zou een stap in de goede richting zijn. Dit zou echter alleen informatie geven over productlocaties en samenstellingen, maar niet over prijzen in winkels. Idealiter zouden deze QR-codes worden opgenomen op elektronische etiketten (ESL). Maar er moet nog gewerkt worden aan het verrijken van de gegevens en dit in samenwerking met de leveranciers van deze elektronische labels.
Zoals u ziet, heeft dit proefproject al goede vooruitgang geboekt, maar het moet de komende maanden nog verder evolueren. Toch kunnen we blij zijn dat het systeem informatie en begeleiding veel gemakkelijker maakt en dat mensen met een visuele beperking dankzij NaviLens zelfstandiger worden.
PS: Als je een korte video over het project wilt zien, dan is deze hier voor jou: https://youtu.be/miUBIEIlE_o?si=QGglPvxcQP_BA99s
CarrefourNavilensInclusiveVirtuozEqlaGeoffroy Gersdorff